
Over Akwaaba Zorg
stichting akwaaba zorg
Akwaaba betekent: Welkom!
De betekenis omschrijft dat het een gevoel van liefde, zorg vertrouwen, vrijheid en eer oproept bij de bezoeker. Dit is ook het doel van Akwaaba, Zorg met een warm hart voor iedereen. De oprichter van Akwaaba heeft Ghanese roots. Zij begreep bij de oprichting uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om je welkom te voelen als mens, waar je ook bent. Met de oprichting van Akwaaba zij het haar missie gemaakt om ieder mens een welkom gevoel te geven binnen de zorg.
Ons multiculturele en multidisciplinaire team verleent zorg met een warm hart en is beschikbaar voor iedereen. Wij houden o.a. rekening met taal, cultuur, politieke voorkeur en religie. Hoe? Door zonder oordeel te kijken naar ieder individu. Door zorg identificeerbaar te maken met wederkerige gesprekstechnieken en door verschillen te respecteren en overeenkomsten te benadrukken. Onze aanpak biedt onze doelgroep de kans zich fysiek en emotioneel optimaal te ontplooien. Dit bereiken wij onder andere door het stimuleren van de zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en een constructieve onderlinge samenwerking tussen professionals.
De hulpvragen van onze doelgroep variëren van vragen over opvoeding en verzorging, tot aan praktische vragen. Onze professional bouwt samen met de cliënt en de betrokken instanties een brug naar de Nederlandse samenleving. Door onze affiniteit met de taal en cultuur van cliënt, zijn wij in staat ons aan te passen aan de belevingswereld van de cliënt. Het herkennen van de normen en waarden verlaagd de drempel tot de professional en zorgt voor een hoogste mogelijke kwaliteit zorg aan de cliënt.
Voor alle diensten van Akwaaba Zorg is het belangrijkste doel onze brede (maatschappelijke) kennis en inzichten subtiel maar doortastend over te brengen, en daarmee de zelfredzaamheid binnen de Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam en Den Haag te vergroten. Met deze aanpak poogt Akwaaba Zorg dagelijks bij te dragen aan de vermindering van de vraag naar externe zorg- en hulpverlening, en versterkt zij de veerkrachtigheid en zelfredzaamheid binnen de Afrikaanse gemeenschap. Het gevolg: een afname van de uiteenlopende problematieken bij de doelgroep.
missie & visie
De missie & visie van Akwaaba Zorg omschrijven de wijze waarop wij de hoogste kwaliteit zorg- en/of hulpverlening leveren, en hoe: door zorg met een warm hart.
Missie:
Een harmonieuze omgeving te creëren, (samen) met de beste gekwalificeerde hulpverleners en (samenwerkings-)partners in de zorg, waar met aandacht en vertrouwen wordt bijgedragen aan een maatschappelijk vitale samenleving. Dit bereiken wij, door met een warm hart, de doelgroep bloot te stellen aan de mogelijkheden om fysiek en emotioneel zelfredzaam, harmonieus en verantwoordelijk participant te laten zijn.
Visie:
Akwaaba is dé zorginstelling waar maximale maatschappelijke vitaliteit wordt behaald door ons in te zetten voor alle jeugdzorg, WMO, thuiszorg in Amsterdam en Den Haag e.o. met de nadruk op het toegankelijk maken van zorg voor iedereen.
kernwaarden
GEEN OORDEEL | WEDERKERIG & KWETSBAAR | MOED | ZELFONDERZOEK & BEWUSTWORDING
De kernwaarden van Akwaaba Zorg draaien om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij nemen de verantwoordelijkheid om de casussen waarbij wij betrokken zijn in goede banen te leiden. Door persoonlijke aandacht. Door zorg identificeerbaar te maken. Door verschillen te respecteren en overeenkomsten te benadrukken.
De kwetsbaarheid van de professional fungeert als mantel voor de hulpbehoevende.

Onze kernwaarden toegelicht
OORDEELLOOS LUISTEREN, HET NIET PERSOONLIJK NEMEN VAN TRIGGERS, RESPECTVOL EN CO-CREATIEF COMMUNICEREN
Onze professionals zijn beschikbaar om hulpbehoefenden te inspireren tot nieuwe perspectieven. De professionals onderschatten de invloed van afwezige fysieke of emotionele onveiligheid bij de doelgroep niet. Wij zijn ons dagelijks bewust dat de niet zichtbare context van ieder persoon invloed heeft op zijn of haar hudige (zichtbare) gedrag. Daarom nemen we triggers niet persoonlijk. Gebeurt dit wel? Dan wordt daaropvolgend altijd ingezet op herstel en onderzoekt de persoon die getriggerd wordt waar dit vandaag komt. We nemen we de verantwoordelijkheid om geen enkele observatie te veroordelen, echter wel respectvol bespreekbaar te maken en nemen de verantwoordelijkheid om samen te zoeken naar mogelijke verklaringen, erkenning, gevolgen en nieuwe inzichten over de situatie, zodat iedereen een nieuwe inzichten meeneemt naar de toekomst. Naast de afwezigheid van oordeel is het van belang dat de professional bewust is van meerdere referentiekaders en de eigen belevingswereld kan parkeren, om meerzijdig partijdig met de client en andere betrokken te kunnen verbinden (geen slachtoffer of dader verhouding stimulerend). Deze beweging is mogelijk door de uitdagingen binnen een casus oordeelloos en sensitief te benaderen (empathsiche nul-stand). Zo kan er altijd op co-creatie (samenwerken) ingezet worden.
WEDERKERIG & KWETSBAAR
Wederkerigheid vormt een belangrijk fundament in de communicatie binnen de organisatie. Bij Akwaaba achten wij het van belang dat de professionals in staat zijn om delen van onszelf te geven tijdens zorg en begeleidingsmomenten. Door wat van jezelf te delen is er grotere kans op herkenning en onderling vertrouwen. De herkenning en gelijke grond bouwt een brug naar plekken die in eerste instantie veelvuldig onbereikbaar lijken. De organisatie deelt consistent de totstandkoming van de missie en visie met de collega's en medewerkers, zodat deze volwaardig begrepen en belichaamt kan worden. Zo is het motief voor iedereen voelbaar en begrijpen we allen waarom we dagelijks doen wat we doen bij Akwaaba Zorg.
Ondanks al onze verschillende verhalen kunnen we door inkijk te geven in elkaars echte leven empathisch en begripvol blijven naar elkaar. Dit vraagt wel openheid en kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid toont de doelgroep echter ook, dus in het kader van gelijkwaardigheid is kwetsbaarheid over persoonlijke uitdagingen een cruciaal bouwsteen van de organisatie. Bij Akwaaba zeggen we altijd: ''Don’t explain your philosophy, embody it.'' Dat betekent dat wij zelf ook deze kwetsbaarheid belichamen, zodat er een gelijkwaardige verhouding ontstaat tussen professional en hulpvrager.
moed& Zelfregulatie
Om ons doel te kunnen bewerkstellingen is moed en verantwoordelijkheid nodig. De doelgroep bevindt zich op een kwetsbare plek en zal mogelijk een andere behoefte (wil zich goed voelen) hebben dan de professional (resultaat). Onze professionals zetten alles op alles om de doelgroep te inspireren, hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt. Het uitbesteden en adequaat toeleiden naar externe hulp kan hier ook onderdeel van zijn (bijv. in het geval van een specifieke behandeling). In veel gevallen gaat het creëren van vertrouwen niet over het resultaat, maar om de authentieke poging waar de professional zichzelf beschikbaar stelt als mens, present en flexibel aanwezig is, en daarmee betrouwbaar is (rol/functie: secundair).
Onze professionals durven uit de redderrol te stappen en verantwoordelijkheid terug te geven aan de hulpvrager. We gaan uit van de kracht van ieder mens. Dat betekent dat we de hulpvrager en onszelf uitdagen om het maken van onbewuste fouten te omarmen en niet te veroordelen, maar te zien als onderdeel van het groeiproces. Weerstand van de hulpvrager wordt ook beantwoord met het geven van betekenis aan het gedrag, samen met de client. Weerstand zijn symptomen, die vragen naar het achterhalen van de diepere betekenis achter de weerstand. De professional dient zichzelf daarom te reguleren op het moment dat er bij de hulpvrager weerstand opspeelt. Daarvoor is zelfkennis belangrijk. HIer gaan we bij de volgende kernwaarde, zelfonderzoek, dieper op in.
ZElfonderzoek & Bewustwording
Het is binnen de organisatie voor de werkwijze cruciaal dat de professionals ook zelfonderzoek doen. Zelfonderzoek vraagt kwetsbaarheid van de professional, zodat de eigen gedragspatronen onderzocht kunnen worden. Tijdens dit onderzoek kunnen er gevoelige zaken naar boven komen die invloed hebben op jouw manier van werken. We zien dat zelfonderzoek voor meer opheldering zorgt en maakt dat je je eigen manier van werken beter gaat begrijpen. Het doel is tenslotte dat je je op persoonlijik vlak ontwikkelt en met een bewust zelfbeeld (waar mag ik nog aan werken, en wat zijn mijn krachten op dat moment) de interacties met hulpvrager aangaat. Dit is een bewustwordingsproces waarin je steeds beter zicht krijgt op basis van welke kernovertuigingen je beslissingen maakt en welke nieuwe inzichten je nodig hebt om een situatie werkbaar te maken. Ook wordt helder welke oude triggers mogelijk nog invloed hebben op je huidige communicatiestijl en op de rol (drama- of winnnaarsdriehoek: redder vs. coach) die je inneemt in de interactie. Dit kan een proces die je hele leven doorgaat. Ons hele leven ontdekken we zo nieuwe inizichten als we laag voor laag onze gedragspatronen steeds beter gaan begrijpen.
Onze kernwaarden in de praktijk
hoe DRAGEN wij onze kernwaarden UIT in het werkveld?
Eigen regie
We werken continue met cliënten die de regie over hun leven (volledig of gedeeltelijk) kwijt zijn, en daarbovenop dagelijks met culturele normen en waarden worstelen. Om onze doelgroep op maat te ondersteunen acht Akwaaba Zorg het noodzakelijk dat iedere medewerker, actief is in het veld, zich bewust is van deze interne strijd in de belevingswereld van de doelgroep. De focus ligt continue op het teruggeven van de regie, echter desondanks intensief betrokken te zijn. Tijdens de trajecten fungeren de medewerkers zelf als rolmodel.
Referentiekader
Het loslaten van het eigen referentiekader speelt hierbij een belangrijke rol. Het is voor professionals van belang om zich bewust te zijn van de achtergrond van onze cliënten (in sommige gevallen betreft dit een extreme lijdensweg) en het verschil in belevingswereld met de eigen normen en waarden. De invulling van de ondersteuning is dan ook niet enkel gericht op de verbetering of stabilisatie (of achteruitgang onder begeleiding) van de cliënt, maar ook op het verbeteren van de gemoedstoestand van onze cliënten. Onze professionals creëren een comfortzone met warmte en liefde. Dit maakt het mogelijk voor de client om met een nieuw (en vaak breder) perspectief naar het leven te kijken.
Herkenning
Dit vindt plaats op het moment van het tonen van interesse richting de cliënt. Onze professionals hebben affiniteit met diversiteit. Wij zoeken naar mensen die overeenkomsten willen en kunnen ontdekken in ieder mens. Door onze kennis van de cultuur weten we hoe belangrijk een persoonlijke aanpak is. De persoonlijke en (in)formele benadering, verlaagt voor cliënten de drempel om hulp te accepteren.
Taal en cultuur
De affiniteit taal en cultuur zorgen voor een gemeenschappelijke basis tussen de professional en de client. Onze professionals stellen doelen op, rekening houdend met de belevingswereld van de client, de beschikbare voorzieningen, en de mogelijkheden van de client. Het empathisch vermogen van de professional in hierin cruciaal zoals eerder aangekaart. De beleving van de client kan namelijk compleet verschillen met de observatie die gemaakt is door de professional. In plaats van de persoon terecht te wijzen bouwen wij een brug. Dit vraagt vooral geduld en overtuigingskracht.
wmo, jw of zvw begeleiding nodig?
Volg onze aanmeldprocedure:
—
Vragen?
