Welke diensten leveren wij?  

Jeugdzorg (JW)

Als opgroeien of opvoeden (tijdelijk) niet goed gaat, helpen wij jeugdigen en hun ouders of opvoeders, door onze methodiek Obataan Pa (positief ouderschap) toe te passen. 

(specialistische) Ambulante Ondersteuning (WMO)

Specialistische begeleiding voor een ieder die ondersteuning nodig heeft om zelfredzaam te blijven en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hoe? In de vorm van intensieve begeleiding aan mensen met meervoudige problematiek waaronder fysieke en/of cognitieve (chronische) beperkingen;

(specialistische) Dagbesteding (WMO)

Specialistische activiteiten op maat voor mensen die geïsoleerd zijn geraakt en hulp nodig hebben om opnieuw sociaal actief te worden (te participeren) binnen de samenleving. Hoe? Op intensieve wijze met, als het nodig is, psychosociale begeleiding en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking dan wel psychiatrische problematiek zoals bijvoorbeeld verslaving.

Wijkverpleging (ZVW)

Ondersteuning bij hulpbehoevende thuis, in de vorm van persoonlijke verzorging en verpleging voor chronisch zieken en/of mensen met een lichamelijke beperking in combinatie met een psychische stoornis.

Geestelijke verzorging

Wij bieden ook begeleiding, hulpverlening en/of advisering bij zingeving en levensbeschouwing. De geestelijke verzorger (VGVZ) die in dienst s bij Akwaaba Zorg helpt cliënten die pastorale zorg behoeven. Samenwerkingspartners zoals hulpverlening, scholen, het voorgezet onderwijs, ziekenhuizen etc. kunnen gebruik maken van onze diensten voor geestelijke verzorging.

Als u en/of uw organisatie interesse heeft in een kennismakingsgesprek met een geestelijke verzorger, stuur dan een e-mail naar info@akwaabazorg.nl met in de titel “Geestelijke Verzorging”.


 

Team Jeugdhulp en WMO Amsterdam

Jeugdzorg

Akwaaba Zorg biedt (specialistische) Jeugdhulp aan Afrikaanse gezinnen die kampen met opvoedproblemen die ze niet op eigen kracht het hoofd kunnen bieden. Het doel van de begeleiding door Akwaaba Zorg is om haar kennis op het gebied van opvoeding en communicatie over te dragen. De professionals van Akwaaba handelen zowel preventief als curatief, afhankelijk van de hulpvraag.

Preventieve Jeugdhulp

Bij de ondersteuning heeft het vergroten van de zelfredzaamheid, het versterken van harmonie tussen de leden binnen het systeem, en de ontwikkelingsstimulering van de kinderen de hoogste prioriteit. Voor zover mogelijk handelen de professionals in dit kader preventief, echter wordt Akwaaba Zorg voornamelijk geconfronteerd met acute hulpvragen, repressie.

Repressieve Jeugdhulp

Naast het preventieve handelen focussen onze professionals zich zoals gezegd dagelijks vooral op repressieve zorgvragen. 

lees hieronder verder

 

WMO

ambulante ondersteuning

Met betrekking tot (specialistische) ambulante ondersteuning vanuit Akwaaba Zorg krijgt u tijdelijke of blijvende ondersteuning aan huis, dan wel externe ondersteuning zodat u uw persoonlijke zaken op orde kunt krijgen, én kunt bijhouden. Akwaaba Zorg ondersteunt individuen bij zowel het in kaart brengen als het aanpakken van de obstakels en onduidelijkheden in het dagelijkse leven.

dagbesteding

Als een migrant van Afrikaanse komaf, om welke reden dan ook, een hersenletsel, fysieke of een verbale beperking oploopt, staat de wereld op z’n kop. Soms wordt men in een verzorgingshuis opgenomen waar zij door een taal- en cultuurbarrière geïsoleerd raken (voornamelijk Nederlands sprekenden). Wat vertrouwd en bekend was, is er vaak niet meer. De (specialistische) dagbesteding bij Akwaaba Zorg biedt uitkomst. De persoon is omringt met lotgenoten die dezelfde affiniteit delen m.b.t. met taal- en cultuur.

lees hieronder verder
.

 
 
 

Team Wijkverpleging Amsterdam

Wijkverpleging

Als u of uw partner thuis meer hulp en/of verpleging nodig heeft, dan kunt u rekenen op de thuiszorg van Akwaaba Zorg, van het beginstadium zorgbehoefte tot aan de start van terminale zorg. Het doel van Akwaaba Zorg is om u in uw eigen omgeving te laten blijven wonen.

Akwaaba Zorg verzorgt persoonlijke verzorging en verpleging voor chronisch zieken en/of mensen met een lichamelijke beperking in combinatie met een psychische stoornis/cognitieve beperking, wat zelfzorg complexer maakt (bijv. LVB (licht verstandelijk beperkt). Veel voorkomende hulpvragen waar Akwaaba Zorg zich intensief voor inzet zijn:

  • ADL naar aanleiding van een CVA/TIA/Ander fysiek (kortstondig/chronisch) acuut trauma.

  • Verantwoord (structureel) medicatie aanreiken (of toedienen), voornamelijk bij weerstand omtrent geneeskundige (westerse) normen aangaande medicatie en inzake dementie.

  • De fysieke beperkingen hebben vaak een causaal verband met de mentale klachten, omdat spiritualiteit in de belevingswereld van de doelgroep een grote rol speelt. Wij kunnen bijdragen aan professionele efficiënte en effectieve zorglevering, na de (acute/duurzame) behandeltrajecten.

    lees hieronder verder


Meer over jeugdzorg

Preventieve Jeugdhulp

Bij de ondersteuning heeft het vergroten van de zelfredzaamheid, het versterken van harmonie tussen de leden binnen het systeem, en de ontwikkelingsstimulering van de kinderen de hoogste prioriteit. Voor zover mogelijk handelen de professionals in dit kader preventief, echter wordt Akwaaba Zorg voornamelijk geconfronteerd met acute hulpvragen, repressie. Het preventieve handelen van professionals heeft in het algemeen betrekking op gezinsleden die de problematiek (nog) niet ervaren (bijvoorbeeld een pasgeboren baby) of ontkennen. In de gehele werkwijze is preventie verweven. Bij Akwaaba Zorg staren wij ons nooit enkel blink op de acute doelen. De ervaring wijst uit dat er meervoudige triggers bijdragen aan de geconstateerde problematiek. 

Repressieve Jeugdhulp

Naast het preventieve handelen focussen onze professionals zich zoals gezegd dagelijks vooral op repressieve zorgvragen. 

  • Het acuut stimuleren van het probleemoplossend vermogen bij ouders

  • De aanmoediging van constructieve interactie tussen ouder en kind. 

  • Het creëren van toekomstperspectief bij zowel ouder(s) als kind(eren) door het delen ervaring (affiniteit met de identiteit), bewuste gesprekvoering (constructief) en het aanreiken van informatie (tools in combinatie met nieuwe perspectieven). 

Specialistische hulpverlening voor kinderen

Maakt u zich zorgen over het gedrag van uw kind? Heeft u hulp nodig bij het bijdragen aan de ontwikkeling van uw kind? Loopt uw kind tegen moeilijkheden aan in zijn/haar omgeving, thuis of op school? Akwaaba Zorg kan u van dienst zijn.

Wij werken samen met alle mogelijk betrokken disciplines:

  • het gezin, de school, de vereniging, de crèche, de opvang en uw netwerk om ervoor te zorgen dat uw kind een stabiele basis ontwikkelt en naar zijn mogelijkheden optimaal leert participeren binnen de samenleving. 

Wij zijn er voor jongeren tussen de 0 en 18 (afhankelijk van de zorgvraag tot uiterlijk 23) jaar met onder andere behoefte aan: 

  • informatie en/of ondersteuning inzake Autisme, ADHD en overige DSM-V stoornissen (de behandeling van de opgesomde diagnoses wordt uitgevoerd door onze samenwerkingspartners waaronder Altra & Spirit);

  • ondersteuning m.b.t. gedrag thuis, op school dan wel in een sociale context;

  • informatie en ondersteuning bij een diagnose en/of het begeleidingsproces voor een Licht Verstandelijke Beperking (LVB);

  • ondersteuning en begeleiding bij leer- en ontwikkelingsachterstand(en);

  • individuele begeleiding bij het opstellen en onderhouden van een toekomstplan.

Ook zijn wij er voor ouders van jongeren tussen de 0 en 18 jaar, waarbij sprake is van hulpvragen omtrent:

  • Ondersteuning bij aanreiken nieuwe vaardigheden omtrent opvoeding en/of de gedrag regulatie van hun kinderen;

  • Begeleiding en/of bijscholing omtrent kennis over de ontwikkeling van het kind en het ouderschap;

  • Informatieverschaffing omtrent diverse instellingen, instituties en procedures m.b.t. de zorg- en hulpverlening, alsook informatie voor een optimaal functioneren en participeren binnen de maatschappij en zelfzorg;

  • Zowel de normen en waarden uit het land van herkomst als het land van aankomt (Nederland), constructief leren toepassen ter voorkoming van segregatie of een identiteitscrisis;

  • Informatie en ondersteuning bij een leefsituatie waarbij sprake is van een (licht) verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking; Dan wel een combinatie van de bovenstaande problematieken.

In geval een andere zorgaanbieder vanwege de complexe hulpvraag (gedeeltelijk) geen aanbod heeft dat past bij de doelgroep, ondersteunen de professionals van Akwaaba Zorg daar waar nodig. Wij diagnosticeren of behandelen acute aandoeningen, beperkingen en/of stoornissen (psychisch dan wel mentaal) niet, maar zoeken met het gezin en de betrokkenen naar een passende oplossing aangaande de hoog complexe hulpvraag.


Meer over WMO

vervolg (specialistische) Ambulante Ondersteuning

Aandachtsgebieden

AO vindt plaats door middel van ondersteuning op de volgende gebieden: dagplanning, informatie over instellingen, financiën, communicatietechnieken, het maken van afspraken, gezondheid, voeding, in- en ontspanning en verschillen in belevingswerelden (zelfredzaamheidmatrix). 

Doel: ondersteuning

Het belangrijkste doel van AO is het vergroten van de zelfredzaamheid van hulpbehoevenden. De werkzaamheden van Akwaaba Zorg vinden plaats in samenspraak met de hulpbehoevende (eigenaarschap). Hierbij wordt samen bepaald welke handelingen de hulpbehoevende zelfstandig zou kunnen oppakken en (met welke reden) op welk vlak intensievere ondersteuning noodzakelijk is. 

Praktisch (en cognitief) aspect van de ondersteuning

De AO werkzaamheden door Akwaaba Zorg richten zich ook op algemene administratieve ondersteuning: 

  • Kennis van de cliënt over de inhoud van de administratie te vergroten, alsook de algemene wet en regelgeving die daarbij van belang is.

  • Ondersteunen hulpbehoevenden bij afspraken (zowel door informatieverstrekking als door het vergroten van hun communicatievaardigheden: door up to date te blijven over de situatie van de hulpbehoevende) en vertrouwen te geven (geestelijke gezondheid). 

  • De hulpbehoevende de kracht van initiatief te laten ontdekken en te leren anticiperen op terugkerende situaties. Het visueel maken van de context kan hierbij helpen (denk aan beeldmateriaal/simpele kenmerken). 

De professionals van Akwaaba Zorg helpen de doelgroep om grip te krijgen op het dagelijks leven en inzicht te vergaren omtrent deze hun ‘nieuwe’ cultuur. 

Vervolg (specialistische) dagbesteding

Akwaaba Zorg biedt dagbesteding aan volwassenen voor een zinvolle daginvulling. Onze dagbesteding is specifiek gericht op zij die kampen met een verstandelijke, lichamelijke en/of andere beperkingen in het bijzonder. De dagbesteding bij Akwaaba Zorg heeft de volgende doelstellingen:

  • Isolatie beperken

  • Vergroten van het netwerk van hulpbehoevenden

  • Heeft oog voor de persoonlijke wensen van de doelgroep. 

  • Organiseren van activiteiten in eigen taal en afgestemd op Afrikaanse culturen. 

De activiteiten spelen in op de behoeften, capaciteiten en interesses van de onze doelgroep, denk aan: religie, voeding, jeugd en cultuur. Daarnaast leren wij de hulpbehoevenden op een inspirerende wijze om te gaan met de gevolgen van de aandoening, beperking en/of handicap:

  • Door middel van gesprek, transparantie en het stimuleren van kwetsbaarheid, leren omgaan met beperkingen;

  • Door een zinvolle gestructureerde dagbesteding met begeleiding in eigen taal en cultuur;

  • Door het delen van kennis en ervaringen onderling, alsook door het vertellen van hun eigen verhaal aan de andere lotgenoten. Dit stimuleert herkenning en normaliseert de situatie enigszins;

  • Door hulpbehoevende te verwelkomen en daarmee het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers (dagbesteding als respijtzorg) of door advies aan en inhoudelijke ondersteuning van de hulpbehoevende door middel van ons aanbod (d.w.z. skills behouden, stimuleren en achteruitgang daarvan inperken);

  • Door creatieve dagbesteding zoals schilderen, mozaïeken en hout bewerken de sociaal, emotionele en cognitieve vaardigheden te stimuleren afgestemd op persoonlijke interesse(s);

  • Door het bevorderen van laagdrempelige beweegactiviteiten.

In de begeleiding en ondersteuning van hulpbehoevenden werken de medewerkers van Akwaaba Zorg met de volgende uitgangspunten en afwegingskaders: Ontwikkelingsmogelijkheden, Structuur en afstand & nabijheid in het kader van zelfredzaamheid.


Meer over wijkverpleging

Akwaaba Zorg is 24 uur per dag beschikbaar en 7 dagen per week voor wijkverpleging. Ook tijdens de feestdagen. Waar nodig kan dit team worden versterkt met uw eigen therapeuten, artsen en eventuele andere (medische) professionals. Samen zorgen wij dat cliënten een optimale verzorging krijgen. Het uitgangspunt hierbij is altijd verbeteren van kwaliteit van leven, hoe intens de zorgvraag ook is of in de toekomst wordt.