Over onze doelgroep:
Iedereen!
Er wordt vaak gevraagd voor wie Akwaaba nu beschikbaar is? Akwaaba Zorg is er voor iedereen!
We hebben intern wel diverse expertise met name het begeleiden van mensen met Afrikaanse achtergrond (Sub-Sahara Afrika) en het holistisch behandelen va. Door een combinatie van obstakels (o.a. taal- en cultuurbarrière, kennis en/of fysieke en geestelijke beperkingen) valt onze doelgroep regelmatig tussen wal en schip.
Akwaaba Zorg is gespecialiseerd in holistische hulpverlening op maat. Door affiniteit van de medewerkers op taal en/ cultureel vlak, voelt de doelgroep zich begrepen. Onze professionals hebben geen 9 tot 5 mentaliteit. De missie & visie, ‘zorg met een warm hart’, is onderdeel van het DNA van onze professionals. Dit werkt drempelverlagend in de relatie tussen professional en cliënt, en leidt bovendien tot een persoonsgerichte samenwerking.
Werkwijze
Het werken met iedereen vraagt sensitiviteit en wederkerigheid. Hoe doen we dit in de praktijk? In de praktijk balanceren we consequent de volgende 3 aspecten: Zorgvraag opgesteld vanuit de verwijzer, met de Behoefte van de client en met de Normen en waarden van de professional. Akwaaba Zorg heeft als doel mensen fysiek en emotioneel zelfredzaam te maken. In dit proces spelen projecties van de professional rol. Maak je beslissingen als professional waarin je verantwoordelijkheid van de hulpvrager uit handen neemt of geef je juist de verantwoordelijkheid op sensitieve wijze terug?
De doelgroep loopt in de praktijk regelmatig tegen (een combinatie) van onderstaande obstakels aan. Als professional zal je de neiging voelen of je medemens te redden door de verantwoordelijheid over te nemen, en uit te gaan van iemand zijn kwetsbaarheid. Bij Akwaaba krijgt de professional de opdracht om je medemens op sensitieve manier opnieuw bloot te stellen aan de onderstaande uitdagingen en uit te gaan van iemand zijn kracht. Zo groeit mogelijk de weerbaarheid en het vertrouwen tot op een punt dat de hulpvrager de uitdagingen van het leven weer aan durft te gaan. Deze zullen er namelijk altijd blijven.
Ons doel is te kunnen verbinding in de meest complexe / uitdagende situaties. Dat is een uitdagende doelstelling waar verdiepende persoonlijke ontwikkeling en professionaliteit voor nodig is.
Wil je en kun je op persoonlijk en professioneel vlak de onbekende weg van jezelf doorgronden? Dan is dat een recept om de volgende uitdagingen met vertrouwen aan te gaan: Taalbarrière, onbekend met de wegen van het systeem, contrast in religieuze beleving (spiritualiteit), leeftijd, analfabetisme, digibetisme, uitdagingen migratieproces, cultuurbarrière, hiërarchie, genderrollen, schaamtecultuur, wantrouwen, segregatie, matrifocaliteit, parentifcatie, gezondheid normen, voedingsnormen, impact klimaat, contrast in opvoedstijl etc. Het is als hulpverlener van cruciaal belang hier continue bewust van te zijn, zonder de persoon te diskwalificeren of te veroordelen met de eigen projecties of verwachtingen.
Expertise
Akwaaba Zorg heeft expertise in huis om de volgende hulpvragen te begeleiden:
Mensen die de Nederlandse taal (vrijwel) niet beheersen;
Mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking die ondersteuning nodig hebben bij het stabiliseren van hun dagelijks leven;
Mensen die (vrijwel) niet deelnemen aan de Nederlandse samenleving, dan wel beperkte kennis hebben over hoe de Nederlands samenleving in elkaar steekt (voorzieningen en wet -en regelgeving);
Mensen die een ziekte op alternatieve wijze behandelen of beleven, hetgeen leidt tot uiteenlopende manieren waarop met medische hulp wordt omgegaan. Bijvoorbeeld: ziekten of beperkingen die worden beleefd als een “vloek”, waardoor het hulpverleningsproces wordt bemoeilijkt en er sprake is van o.a. therapie- en behandelingsontrouw;
Een doelgroep die door haar beperkingen geen of beperkte kennis heeft over de voorzieningen in Nederland, en als gevolg daarvan tekort komt op het vlak van primaire en secundaire levensbehoeften;
Mensen met een beperkt of zonder netwerk in Nederland om op terug te vallen in geval de persoon (noodzakelijk) zorg- en/of hulpverlening nodig heeft.
Akwaaba Zorg blijft zich sterk maken om het inzicht van de doelgroep omtrent zorg te vergroten. Op deze manier leert de doelgroep de beschikbare mogelijkheden, ter bevordering van hun kwaliteit van leven, optimaal te benutten. Zelf- en samenredzaam zijn is bestaat altijd tot de mogelijkheden. Ongeacht sociaal-economische positie, culturele achtergrond, opleidingsniveau en/of leefstijl.